B2B

UI UX – de specialisaties uitgelegd

Websites zijn onmisbaar geworden voor veel ondernemingen; het is een middel om nieuwe klanten te binden, maar ook om de bestaande te behouden. Nogal belangrijk voor de inkomsten van je bedrijf! Daarom is het ook zo belangrijk om te investeren in een goede website. Kwalitatief goed op het gebied van uiterlijk en gebruiksgemak. Als je je bezighoudt met de ontwikkeling van websites heb je vast wel eens van UI UX gehoord! Toch niet? Geen probleem In dit artikel leggen we je graag uit wat het precies is. 

Wat is UI UX?

Het lijkt één term, maar eigenlijk zijn het er twee. Ze worden ook vaak door elkaar heen gebruikt, terwijl er wel een wezenlijk verschil zit. Hierover later meer. Eerst gaan we kijken wat UI UX precies inhoudt. 

UI is de afkorting voor User Interface en gaat over de vormgeving van een website, app of apparaat. Het gaat dus om het uiterlijk. Je wilt de interface zo aantrekkelijk mogelijk maken. Verkoop jij heerlijke biologische honing? Dan wil je dat dit ook goed overkomt op jouw website. Een UI designer is een digitale grafisch ontwerper die zich ontfermt over de uitstraling en presentatie. De ontwerper bepaalt de kleuren, vormen en afbeeldingen. Een andere verantwoordelijkheid is de leesbaarheid van de tekst. Hierbij wordt er gelet op het lettertype en de kleurcontrast. 

Dan heb je ook nog UX wat staat voor User Experience. Zoals de naam al verklapt, gaat het over de product ervaring van de eindgebruiker. Dit kan betrekking hebben op een website, app of een tastbaar product zoals een mobiele telefoon. Een UX designer is verantwoordelijk voor het optimaliseren van de gebruikerservaring; van kennismaking van het product tot aanbevelingen bij andere potentiële klanten. Het doel is om zo goed mogelijk de wensen van de bezoeker te vervullen. Dit soort designers maken wireframes, animaties of knoppen die resulteren in een hogere conversie. 

Verschillen UI UX

Bij UI UX komen deze twee designs dus samen. Maar voordat we hier dieper op ingaan, willen we nog kort de verschillen toelichten. Bij UI gaat het dus om het effect van de uitstraling, terwijl het bij UX gaat om de functies en het uitstippelen van de klantreis. Waar de eerste zich meer op de voorgrond begeeft, staat de laatste meer op de achtergrond. Beiden specialisaties hebben dus verschillende doelen. 

UI UX samen

Hoewel de termen verschillende betekenissen en doelen hebben, vullen ze elkaar ook aan. Beiden zijn belangrijk en nodig voor een goed product en een fijne digitale klantreis. Ze versterken elkaar en zorgen ervoor dat de websitebezoeker jouw biologische honing koopt (om maar even bij dit voorbeeld te blijven). 

Zoals je weet is een UX designer verantwoordelijk voor de functies op een website. Vaak is er dan ook een mogelijkheid voor klanten om feedback te geven. Deze data wordt verzameld en doorgegeven aan de UI designer. Deze ontwerper kan dan weer aanpassingen maken. Dit leidt uiteindelijk weer tot meer aankopen van jouw product. Een noodzakelijke wisselwerking tussen deze twee specialisaties dus! Het is ook mogelijk dat een persoon gespecialiseerd is in beiden en zichzelf een UI UX ontwerper mag noemen