Uncategorized

Sedumdak aanleggen? Check eerst je dak!

Heb je recentelijk de keuze gemaakt om een groen dak aan te schaffen? En wil jij binnenkort een sedumdak aanleggen? Wat leuk! Uiteraard zijn er genoeg redenen om er eentje aan te schaffen. Dit kan dus ook een leuk project worden. Niet alleen zul jij zo een groene bijdrage leveren aan onze maatschappij. Ook zal je huis een mooie transformatie ondergaan. Iets om enthousiast over te worden dus! Voordat je met dit project gaat starten, moet je één belangrijke vraag aan jezelf stellen: is mijn dak geschikt? 

Is mijn dak geschikt?

Er bestaat geen kant en klaar antwoord op deze vraag. Het hangt namelijk van verschillende factoren af. Hieronder zullen we een paar behandelen. Wil jij dus een sedumdak aanleggen? Hou dan rekening met de volgende zaken.

Type dak

Je kunt een sedumdak aanleggen op zowel een plat als schuin dak. Een plat exemplaar heeft -zoals je wel weet- een horizontaal vlak. De helling mag maximaal 3 graden zijn om het nog zo te kunnen noemen. Wel moet het een hele kleine helling hebben voor de waterafvoer. Het grote voordeel is dat het water niet snel wegloopt en er ook geen kans is op verschuiving van de planten op het dak. Is de hellingshoek hoger dan 15 graden? Dan spreken we van een schuin dak. Dit type vraagt wel iets meer aanpassingen, omdat je dus met een schuin vlak te maken hebt. 

Door het schuine vlak loopt het water ook sneller weg. Hierdoor ontstaat er sneller kans op uitdroging. Om dit te voorkomen, is het goed om een dikkere substraatlaag aan te leggen. Dan blijft er meer voeding en water beschikbaar tijdens droge perioden. Ook kun je het voorkomen door een irrigatiesysteem te gebruiken. Tijdens droogte voorzie je hiermee je planten van genoeg water. Een andere aanpassing die je moet doen, is het monteren van groendak ribbels. Hiermee voorkom je verschuiving. 

Gewicht

Dit is ook een hele belangrijke! Kan jouw dak het gewicht wel aan? Dit gaat grotendeels om het soort en de dikte van de substraatlaag. Hier geldt namelijk: hoe dikker de laag, hoe zwaarder het gewicht. Wil je een sedumdak aanleggen? Dan moet je dus weten hoeveel gewicht het aankan. Hierbij is het belangrijk om het waterverzadigde gewicht aan te houden. Dit is niet alleen het gewicht van de opbouw van een sedumdak, maar ook het extra gewicht door regen, vorst en sneeuw. We snappen dat het nogal moeilijk is om dit zelf vast te stellen. Gelukkig bestaan hier experts voor! Zij kunnen dit voor je nakijken.  

Ligging

Ook de ligging bepaalt of je een sedumdak aanleggen kunt. In een ideale situatie heb je een plat dak waar veel zon op schijnt. Voor minstens vier tot zes uur per dag. De planten hebben namelijk weinig water nodig en bloeien optimaal met zonlicht. Op die manier krijg je dus een optimaal werkend sedumdak. Als daar te weinig zon schijnt, kan de substraatlaag te lang te nat blijven. Met lelijke en slecht werkende plantjes als gevolg!