B2B

Hoe train jij je discipline-spier?

Soms… heb je er gewoon helemaal geen zin in. In een nieuw blog schrijven. In een salesactie doen. In je administratie bijwerken. Ik noem zo maar een paar dingen op. Er zijn eindeloos veel dingen te bedenken waar je geen zin in hebt. In dit blog ga ik je tips geven hoe je dit ‘geen zin’ tot verleden tijd kan omvormen.

 

Code-geel storm
Op het moment van dit schrijven, stormt het in Nederland. Niet zomaar een storm, maar een echt code-geel storm. Wanneer ik deze ochtend de keuken inloop zie ik de regen tegen de ramen slaan en de bomen flink zwiepen. Als je vaker mijn verhalen leest dan weet je misschien dat ik een vrij strak ochtend-ritueel heb. En dat naar buiten gaan en een wandeling maken daar een onderdeel van is. Op oude sneakers maak ik dan in een flink tempo een wandeling door het park. Ik luister naar een managementboek en doe inspiratie en kennis op. Maar vanmorgen had ik geen zin.

Geen zin
Het zou heel makkelijk zijn om niet te gaan lopen. Die regen en harde wind zijn voldoende excuus. Kan er nog heel veel excuses bij bedenken. Maar weet je… dan kan ik mijn belofte niet waarmaken. Belofte aan wie? Aan mezelf. Ik heb mezelf beloofd om me aan mijn ochtendritueel te houden. Met één hele belangrijke reden. Als je ’s morgens al je discipline-spier oefent, wakker maakt, dan werkt dat de rest van je dag door. Ofwel, ’s morgens discipline is de rest van je dag maximale discipline!

De rode draad van succesvolle mensen
Sinds vorig jaar bezoek ik jaarlijks een congres over o.a. marketing en daar staan bizar succesvolle mensen op het podium. Zij vertellen over hun tactieken, delen kennis, hun how to’s en meer.
Afgelopen keer heb ik ook heel observerend zitten kijken. Wat is de rode draad van al die succesvolle mensen? Wat is dat ene ding dat zij allemaal doen, of hebben, of ontdekt hebben? Eén van de dingen die ik daar ontdekte, is dat al die ondernemers bovengemiddeld veel discipline hebben. Ze zijn streng voor zichzelf. Zijn ze dat altijd geweest? Was die discipline een gegeven? Slechts een enkeling krijgt dit – veelal vanuit opvoeding – mee.

Wat was hun startpunt?
Dat geldt ook voor deze ondernemers. Vaak was hun startpunt zelfs precies het tegenovergestelde. Geen enkele discipline, go with the flow, met een hoop gedoe en problemen tot gevolg. Tot het punt dat ze ‘niet dieper konden zakken’, bijvoorbeeld op de rand van faillissement stonden. Op dat moment besloten ze: tot hier en niet verder.

Discipline
En het eerste waar ze aan werkten? Discipline. Het overgrote deel van deze stoet van nu succesvolle mensen heeft dat moeten ontwikkelen. ‘Geen zin hebben in iets’ is wat ze uit hun leven hebben geschrapt. Door te doen. Bijvoorbeeld door een strak ochtendritme. En dat raad ik jou ook van harte aan. Geen zin in bloggen telt niet. Geen zin hebben om een salesactie doen is vanaf nu verleden tijd. Geen zin in de administratie … Kom op zeg, gewoon doen, het moet toch?

Om je doelen te halen
Geen zin en het daarbij horende uitstelgedrag is de grootste ‘killer’ van je doelen. Stop daarmee! Je doelen halen, succesvol zijn, gaat niet zonder dingen te doen die je lastig vindt. Die moeilijk of zelfs vervelend zijn. Die je liever even uitstelt. Maar je weet … het moet toch! Je moet ‘die bepaalde dingen’ doen om je doelen te halen.

’s Morgens mee beginnen
Het kan lastig zijn om deze knop om te zetten zonder hulp. Daarom hebben veel mensen een coach of groepje om mee te sporten. Want wie kent het niet: geen zin hebben om hard te gaan lopen. En ik had geen zin om vanmorgen te gaan wandelen. Maar ik heb het wel gedaan. Omdat ik weet hoe ik me voel wanneer ik terugkom van zo’n wandeling. En ook hoe ik me voel wanneer ik een wandeling oversla. En omdat ik weet hoe belangrijk het is om die discipline ’s morgens al op te starten. Het is dé manier om jezelf de rest van de dag gemotiveerd te houden. Om gewoon te doen wat er moet gebeuren. Want jij weet hoe belangrijk al die uitgestelde acties zijn.

Doen
Enne… geef jezelf credits hè? Toen ik vanmorgen weer ons pad opliep na mijn in-regen-en-storm-wandeling voelde ik me geweldig. Wat een topstart van mijn dag. Dat wens ik jou ook toe, iedere dag weer.

Wil je weten hoe jij het verschil kunt maken? Download dan hier mijn ebook over funnelmarketing.