B2B

BPM-vrijstelling voor ondernemers

BPM-vrijstelling voor ondernemers

BPM staat voor Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen. Voor iedere auto in Nederland die een kenteken krijgt, wordt eenmalig BPM geheven. Het wordt ook wel een aanschafbelasting genoemd. Bedrijven en personen wonend of gevestigd in Nederland betalen deze belasting. Bij de berekening van de BPM spelen meerdere factoren een rol. Zaken als CO2-uitstoot en de waarde van de auto hebben een grote invloed.

Mensen met zeer milieuvriendelijke personenauto’s (CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer) betalen geen BPM. Bij bestelauto’s wordt niet gekeken naar CO2-uitstoot, alleen naar de catalogusprijs. 37,7% van de netto catalogusprijs plus een dieseltoeslag van €273 wordt het uiteindelijke tarief.

Er zijn af en toe uitzonderingen op de BPM, zoals voor sommige ondernemers. Bent u een ondernemer en heeft u een bestelauto op grijs kenteken? Dan bent u vrijgesteld van BPM. Dit is wel onder een paar voorwaarden.

Ten eerste moet de bestelauto op naam van een BTW-ondernemer geregistreerd staan. Ook gebruikt de ondernemer de auto minimaal 10% van de tijd voor zakelijke dingen. Tenslotte moet de auto minimaal 5 jaar in de onderneming blijven.

Cartax kan u helpen bij het taxeren van uw auto en advies geven over bijvoorbeeld de uitzonderingen voor ondernemers. Neem nu vrijblijvend contact met ons op!